Плавен ръст на кръводарителите в РЦТХ - гр. Пловдив

Плавен ръст на кръводарителите отчитат от кръвния център в Пловдив

Д-р Джевизова

 

ИРИНА ШОПОВА

Плавен ръст на кръводарителите, отчитат от кръвният център в Пловдив

ПЛОВДИВ,  

19.04.2022 07:00

 (БТА)

След безпрецедентния спад вследствие на пандемията, от 4000 кръводарители през 2020 година, през тази и миналата година отчитаме плавен ръст. Това каза за БТА д-р Соня Джевизова - Амалиева, директор на Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) - Пловдив. По думите й в момента върви кампания по кръводаряване за Цветница и Великден, като само за петък, събота и неделя безвъзмездно кръв са дарили 21 души.

За първото тримесечие на 2022 година кръводарителите от Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик са общо 9547. Ръстът е близо 6 на сто в сравнение със същия период на миналата година. През 2021 година медиците от пловдивския център са взели и обработили кръв от 37 246 души, което, в сравнение с 2020 г., е с близо 15 процента повече.

По изискванията на Световната здравна организация и на Европейската комисия кръводарителите трябва да са между 35 и 45 души на 1000 жители. В Пловдив и региона те са 37, така че напълно отговаряме на тези критерии, каза д-р Джевизова. По думите й най-често кръв даряват хора на възраст между 35 и 55 години. Много бихме искали да работим в по-младите групи, затова имаме насочени кампании в последните класове на гимназиите и при студентите, допълни тя.  

Наложилият се в последните години принцип на компонентната терапия е довел до баланс в резервите, тъй като от един сак кръвна суровина могат да бъдат направени 2-3 биопрепарата, каза директорът на РЦТХ - Пловдив. Тя обясни, че тази терапия представлява комплексен подход, в който на страдащия се предоставя това, което е дефицитно при него - на някои се прилага еритроцитен, на други - тромбоцитен концентрат, на трети - само плазма. Така все по-рядко от центъра прибягват до т.нар. планови дарители, които за Пловдив и региона са 1000. Това са дългогодишни, проследени кръводарители, които се търсят при спешни нужди. Много хора разбират колко ценна е тази дейност, защото тя, освен че е хуманна и полезна за обществото, има и благотворителен характер, коментира д-р Джевизова.

В осигуряването на кръвни ресурси има ежемоментна динамика, посочи тя и допълни, че например в този период от годината - пролетта, кървят язви, които изискват понякога големи обеми кръв за кръвопреливане. Друга характерна за момента нужда е, че, след успокояването на епидемичната обстановка, има ситуация с много хронични случаи - хора, които са чакали да отмине вълната, за да се лекуват и често това изисква различни вливания.

/ЛМ/

Критерии за допустимост на дарители на Реконвалесцентна плазма

Критерии за допустимост на дарители на реконвалесцентна плазма:

Като дарители на Реконвалесцентна плазма COVID-19 се допускат лица, които отговарят на следните изисквания:

 • Реконвалесцентна плазма COVID-19 /ССР/ се взема само от преболедували и в период на възстановяване от COVID-19, отговарящи на изискванията на Наредба №5/25.04.2006г. – Медицински стандарт „Трансфузионна хематология“ /ДВ бр.42 от 23.05.2006г., изм. ДВ, бр.35 от 24.04.2018г./ за даряване на плазма от цяла кръв чрез стандартно кръводаряване и за даряване на плазма чрез плазмафереза:
  • Възраст 18 – 65 години;
  • Телесно тегло над 50 кг.;
  • В момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти.

 • Положителен PCR или положителен антигенен тест.

Антигенните тестове трябва да са извършени от лицензирани лечебни заведения /самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове/ и РЗИ.

 • Положителен тест за антитела срещу SARS-CoV2от сертифицирана лаборатория за лица, които нямат лабораторен положителен резултат за PCR или антигенен тест за SARS-CoV2. Ако в Националната информационна система няма данни за положителен PCR или положителен антигенен тест, освидетелстващият лекар изисква документация, доказваща, че лицето е било заразено от COVID-19 /епикриза, амбулаторен лист, документи от личен лекар, изследвания/.

 • Трябва да са изминали поне 40 дни след положителен PCR или положителен антигенен тест.

ВАЖНО!

Лекарят, освидетелстващ кръводарителя взема окончателно решение за допускане до даряване.

Благодарност към всички дарители и спомоществователи

Отмина една особена година, белязана от пандемията с COVID-19. Година, в която се наложи бързо да се приспособяваме към новите условия на работа и живот.

Беше година, която показа, че добротата, милосърдието и добротворството са присъщи на гражданското общество на град Пловдив.

От името на нуждаещите се пациенти, ръководството и целият колектив на Кръвен център – Пловдив благодари от сърце за навременната и адекватна намеса на сдружението „Бизнесът за Пловдив“ с членове над 30 изявени, проспериращи местни компании, които организираха и доставиха необходимите апарати за даряване на реконвалесцентна кръвна плазма в Пловдивския районен център за трансфузионна хематология.

Благодарим на всички дарители и спомоществователи, с чиято помощ Кръвен център – Пловдив има необходимото оборудване за извличане и обработване на така необходимата и ценна реконвалесцентна плазма. Така за закупуването на шоков фризер помогнаха голям брой фирми и физически лица, организирани от г-жа Нели Иванова и г-жа Пепи Павлова, подкрепени от Общинската администрация. За осигуряване на специализираната медицинска апаратура, касаеща COVID-19 – сектора на РЦТХ – гр. Пловдив, изключително активна помощ и съдействие пред Министерство на здравеопазването оказа г-жа Дани Каназирева – Областен управител на област Пловдив.

Благодарим на всички Вас многобройни, анонимни, безвъзмездни и доброволни кръводарители през трудната 2020г. за Вашата човечност, благотворителност и гражданска ангажираност.

Благодарим и на Вас дарители на реконвалесцентна плазма, които сблъсквайки се с коварната болест сте готови да помагате на нуждаещите се болни след оздравяването.

Благодарение на всеотдайният екип на РЦТХ – гр. Пловдив от високо квалифицирани професионалисти /лекари, сестри, лаборанти и др./ чрез интензификация, работата на звеното стартира успешно на 18.11.2020г.

Благодарение на всички Вас, много болни са прекарали Коледа и Нова година отново със своите семейства и близки, много заболели са имали шанс за живот.

Пожелаваме Ви една здрава, мирна и успешна 2021 година!

Благодарим!

Благодарност.pdf

Срокове за отлагане от кръводаряване след ваксиниране срещу COVID-19

Срокове за отлагане от кръводаряване след ваксиниране срещу COVID-19:

При РНК ваксини – Comirnaty /Pfizer/, Moderna:

 • 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции;
 • 7 дни след възникване на нежелани реакции.

За векторни ваксини – Janssen, Vaxzevria /Astra Zeneca/:

 • 28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции.

Ако не е известен видът на ваксината:

 • 28 дни след ваксиниране.

Сроковете на отлагане се прилагат след всяка игла от съответния ваксинационен цикъл.

Тези срокове се отнасят за всички кръводарители – както на стандартна кръв, така и на реконвалесцентна плазма.

Дари кръв, помисли за другите!

Вследствие извънредното положение и пандемията от корона вирус, броят на безвъзмездните кръводарители драстично намаля.

За да се справи с критичното положение, Районен център за трансфузионна хематология – Пловдив отправя призив към Фирмите и гражданите на гр. Пловдив и Областта, които могат да се организират за кръводаряване.

Ние имаме възможност и готовност чрез предварително заявяване, да ви улесним като ви извозим в групи по няколко души /3-6/, с наш транспорт до Кръвния център и да ви върнем, като се спазват ограниченията и изискванията на Националния щаб за безопасност.

Нека проявим милосърдие и благотворителност!

Благодарим Ви предварително!

За повече информация, организация и координиране, моля звънете на тел. 032 904 407 – Емилия Бакалова; 032 904 400 - Величка Николова, Кръвен център гр. Пловдив или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Спешна нужда от дарители на реконвалесцентна плазма

РЦТХ - гр. Пловдив има нужда от дарители на реконвалесцентна анти-COVID-19 плазма. Каним желаещите да помогнат преболедували и чувстващи се здрави граждани и гости на града, да се обадят в Кръвния център на тел. 00359 887 360 455 от 8:00 до 15:00 часа, за да бъдат изследвани за дарители.

Благодарим Ви за съпричастността!

Donor

Сметка за дарения на РЦТХ - Пловдив

  

Във връзка с обявяването на извънредно положение за цялата страна и необходимостта от прилагане на разгънати противоепидемични мерки в дейността, РЦТХ - гр. Пловдив се нуждае от допълнителни материални и/или финансови средства с цел подпомагане ежедневната работа на служителите с кръводарители.

При наличие на желание и възможност бихте могли да помогнете на Центъра чрез дарение, като средствата бъдат превеждани по банкова сметка на РЦТХ - гр. Пловдив:

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG22UNCR75273154661201

BIC: UNCRBGSF

За контакти:

Районен център за трансфузионна хематология - Гр. Пловдив

Адрес: Гр. Пловдив, Бул. "България" 234 Б

Еmail: rcth_pl@abv.bg

 

Информация за лечебните заведения относно донорите и реципиентите на реконвалесцентна плазма

Уважаеми колеги, 

Съгласно изискваниата на Съвета на Европа, отправени към компетентните органи /МЗ и ИАЛ/, от 18.06.2020г. Трансфузионната система в Република България е регистрирана в Европейската програма на кръвните центрове за реконвалесцентна плазма COVID - 19/ EU COVID-19 Covalescent Plasma database /EUCCP/.

Участието в тази програма налага подаване на анонимна информация за донорите и реципиентите на реконвалесцентна плазма COVID - 19. Формулярите, които следва да се попълват са част от документацията, предоставена от програмата.

Попълнените документи се връщат в РЦТХ - гр. Пловдив

или на:https://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/covid-19_en

Формулярите можете да изтеглите от тук: Clinic-ccp.docx

 

Poker websites gbetting.co.uk/poker sign up bonuses