Плавен ръст на кръводарителите отчитат от кръвния център в Пловдив

Д-р Джевизова

 

ИРИНА ШОПОВА

Плавен ръст на кръводарителите, отчитат от кръвният център в Пловдив

ПЛОВДИВ,  

19.04.2022 07:00

 (БТА)

След безпрецедентния спад вследствие на пандемията, от 4000 кръводарители през 2020 година, през тази и миналата година отчитаме плавен ръст. Това каза за БТА д-р Соня Джевизова - Амалиева, директор на Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) - Пловдив. По думите й в момента върви кампания по кръводаряване за Цветница и Великден, като само за петък, събота и неделя безвъзмездно кръв са дарили 21 души.

За първото тримесечие на 2022 година кръводарителите от Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик са общо 9547. Ръстът е близо 6 на сто в сравнение със същия период на миналата година. През 2021 година медиците от пловдивския център са взели и обработили кръв от 37 246 души, което, в сравнение с 2020 г., е с близо 15 процента повече.

По изискванията на Световната здравна организация и на Европейската комисия кръводарителите трябва да са между 35 и 45 души на 1000 жители. В Пловдив и региона те са 37, така че напълно отговаряме на тези критерии, каза д-р Джевизова. По думите й най-често кръв даряват хора на възраст между 35 и 55 години. Много бихме искали да работим в по-младите групи, затова имаме насочени кампании в последните класове на гимназиите и при студентите, допълни тя.  

Наложилият се в последните години принцип на компонентната терапия е довел до баланс в резервите, тъй като от един сак кръвна суровина могат да бъдат направени 2-3 биопрепарата, каза директорът на РЦТХ - Пловдив. Тя обясни, че тази терапия представлява комплексен подход, в който на страдащия се предоставя това, което е дефицитно при него - на някои се прилага еритроцитен, на други - тромбоцитен концентрат, на трети - само плазма. Така все по-рядко от центъра прибягват до т.нар. планови дарители, които за Пловдив и региона са 1000. Това са дългогодишни, проследени кръводарители, които се търсят при спешни нужди. Много хора разбират колко ценна е тази дейност, защото тя, освен че е хуманна и полезна за обществото, има и благотворителен характер, коментира д-р Джевизова.

В осигуряването на кръвни ресурси има ежемоментна динамика, посочи тя и допълни, че например в този период от годината - пролетта, кървят язви, които изискват понякога големи обеми кръв за кръвопреливане. Друга характерна за момента нужда е, че, след успокояването на епидемичната обстановка, има ситуация с много хронични случаи - хора, които са чакали да отмине вълната, за да се лекуват и често това изисква различни вливания.

/ЛМ/

Poker websites gbetting.co.uk/poker sign up bonuses